Stageplek 3-6 maanden / Clean label oplossingen

Stageplek

Clean label oplossingen voor houdbaarheidsverlenging in bakkerij toepassingen

Duur: 3-6 maanden afhankelijk van wensen/beschikbaarheid student
Start: 1e kwartaal 2019 (in overleg)
Niveau: HBO/WO

Introductie:
Van oudsher worden propionaten (zouten van propionzuur) gebruikt om de houdbaarheid van bakkerijproducten te verlengen door schimmelgroei te voorkomen. De moderne consument is echter steeds meer op zoek naar ‘schone labels’ (ook wel ‘clean labels’ genaamd) waarop minder E-nummers staan en meer ingrediënten die de consument kent en begrijpt. Inmiddels zijn er diverse ‘clean label’ oplossingen op de markt om de houdbaarheid van bakkerij producten te verlengen. Bijvoorbeeld:

  • Gefermenteerde tarwemeel en wei (afvalproduct uit de zuivel industrie). Beide producten bevatten verschillende organische zuren, waaronder propionzuur, maar worden gelabeld als fermenten.
  • Acetaten (zouten van azijnzuur). Deze moeten nog steeds als e-nummer of als chemische stof vermeld worden, maar hoeven niet als conserveermiddel vermeld te worden.
  • (geneutraliseerde) natuurazijn producten, gebaseerd op natuurlijk gefermenteerde azijn. Consumenten kennen azijn en gebruiken dit al in de keuken. Geen e-nummer nodig.

Project:
Niacet is een producent van organische zouten en wereldwijde marketleider op het gebied van propionaten voor bakkerij toepassingen. Verder worden ook acetaten en producten gebaseerd op natuurazijn geproduceerd. Het project omvat het uitvoeren van bak-testen om de effectiviteit van diverse ‘clean label’ conserveermiddelen op de houdbaarheid van bakkerij-producten te onderzoeken. Dit gaat zowel om bestaande Niacet producten, nieuwe producten en concurrerende producten. Daarnaast zal ook worden gekeken naar de invloed van deze producten op de gist-activiteit (met een risograph) en zal als er tijd is, het effect op de individuele schimmels worden onderzocht. Ook textuur, smaak en geur zullen beoordeeld worden. De verwachte uitkomst van dit onderzoeksproject is een betere kennis van ‘clean label’ conserveermiddelen en wellicht een nieuw product gebaseerd op Niacet’s huidige mogelijkheden, dat geschikt is voor marktintroductie en waar genoeg data voor beschikbaar zijn om aan potentiele klanten de voordelen te laten zien.

Kandidaat:
De kandidaat die wij zoeken volgt momenteel een HBO of Universitaire opleiding in de richting van voedingsmiddelen technologie of een verwante richting. De kandidaad is in staat onafhankelijk te werken en neemt initiatief. Verder is een bepaalde inventiviteit en een pragmatische instelling vereist om resultaten te krijgen met beperkte middelen. Kennis van analytische chemie en/of microbiologie is een pre.

Ons aanbod:

  • Een interessante positie in het Product & Innovation team in Tiel
  • Simpele keuken met keukenapparatuur en bakapparatuur om bakproeven uit te voeren
  • Analyselaboratorium om afhankelijk van de kennis analyses te laten uitvoeren, of deze zelfstandig te doen
  • Zeer internationale werkomgeving
  • Maandelijkse financiële compensatie

Meer info:
Neem contact op met: H.J. (Henk Jan) van Lent, tel: 0344 369 107, e-mail: henkjan.vanlent@niacet.nl 

Interesse?
Indien je interesse hebt, stuur dan je curriculum vitae met begeleidende brief, motivatie en mogelijke startdatum naar het bovenstaande e-mail adres.